trende

TOKAT KINA ORGANİZASYONU

Ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde birbirinden zengin düğün gelenekleri uygulanmaktadır. Bu gelenekler yüzyıllar boyunca aktarıla gelen ananeler neticesinde ortaya çıkmakta ve evliliklere, düğünlere renk katmaktadır.
Tokat düğün gelenekleri de kendine has adetleriyle kültürünü göstermektedir. Özellikle düğünden önce yapılan kına geceleri tam manasıyla Tokat’ın geleneklerinin ve adetlerinin uygulandığı yerlerdir. Tokat’ta yapılan kına organizasyonları iki aşamada gerçekleşir. Kınanın yakılacağı günün sabahında gelin olan kız ve onun yakın akrabaları hep birlikte bir Türk hamamında gelin hamamı düzenler. Bu hamamda gelin tahtı, mumlar, müzik olur. Gelin ve yakın kadın akrabaları burada eğlenir ve gelini kına gecesi öncesinde çeşitli türküler ile ağlatmaya çalışırlar. Gelin hamamının sonuna doğru damat tarafından gelen kadınlar da geline çeşitli küçük armağanlar verirler.
Gelin hamamının ardından kınanın yakılacağı alanda çeşitli hazırlıklar yapılır. Yine Tokat’ın kına adetleri gereği kına alanı kırmızı ve kırmızıya yakın renklerle süslenir. Çeşitli çerezler hazırlanır, kına yakılırken çalınması için müzisyen tutulur. Gelin de yine adetler gereği kırmızı ağırlıklı bir bindallı kıyafet giyer. Bu kıyafet yöresel motiflerle işlenmiş şekilde, boncuk ve tüllerle zenginleştirilmiştir. Gelinin saçlarında kırmızı bir tül olur ve kına alanına girerken gelin bu tülü yüzüne kapatır. Ardından kına yakılma işlemine geçilir. Tokat kına organizasyonlarında gelin ve damat ailesinin kadınları ellerinde mumlarla birlikte gelinin etrafında yuvarlak bir halka çizecek şekilde dönmeye başlar. Dönerken aynı zamanda gelini ağlatmak için çeşitli türküler söyler ve dönmeye devam ederler. Ardından kına tepsisi gelir ve damadın ailesinden bir kadın geline kına yakmaya başlar. Bu aşamada gelin yine ananeler gereği elini açmaz ve geline bir altın hediye edilerek avucunu açması sağlanır. Kına yakıldıktan sonra kırmızı tülden bir eldiven gelinin eline geçirilir ve gelin de diğer kadınlarla beraber yöresel türküler eşliğinde oynamaya başlar. Kınanın sonuna doğru damat da gelinin yanına gelir ve gelinle kısa bir süre zaman geçirir. Geline kına için çeşitli hediyeler vererek kınayı sonlandırır.
Tokat’ın gelenek ve görenekleri de kendine düğün eğlencelerinde bu şekilde yer bulur.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Hakan Göksu
Hakan Göksu
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?